Weetjes - Hondenschool ABCT HarderwijkHondenschool ABCT Harderwijk

Weetjes

Het jaar zit er weer bijna op. Dat betekent dat het Nieuwjaarsfeest met het bijbehorende vuurwerk er ook aan zit te komen. Helaas is vuurwerk voor de meeste huisdieren niet zo’n feest. Ik wil jullie hier in het kort uitleggen wat je wel met je hond moet doen en ook vooral niet. Mocht je hond al angst hebben voor vuurwerk dan raad ik je aan om contact met me op te nemen zodat we kunnen kijken naar passende maatregelen en oplossingen.

Wanneer je een jonge hond hebt die nog nooit vuurwerk meegemaakt heeft, weet je niet hoe hij reageert. Bij mij in de buurt begint de jeugd al een paar weken eerder met knallen, daar kun je mooi gebruik van maken. Het betekent wel dat je altijd iets heel lekkers bij je moet hebben. Het is een typisch geval van klassieke conditionering: Bij elke knal die je hoort voer je kaas of iets anders heel lekkers. Als je dit maar vaak genoeg doet wordt de knal een aankondiging voor iets lekkers. De knal betekent dus: Jippie, KAAS !!

Als je je hond wilt laten wennen aan vuurwerk bouw dit dan heel langzaam op! Hem opeens overdonderen met veel vuurwerk werkt juist averechts, neem hem dus niet mee naar een vuurwerkshow!. Bedenk ook goed dat als je hebt getraind met bijvoorbeeld een vuurwerkCD dat dit anders is dan ‘echt’ vuurwerk. Honden ruiken erg goed, de kruitdampen kunnen onrust opwekken en de lichtflitsen kunnen ook erg indrukwekkend zijn.

Meestal is angst voor vuurwerk ontstaan door een plotselinge harde knal waarbij de hond alleen thuis was of dat de eigenaar verkeerd gereageerd heeft. Negeer je hond NOOIT wanneer deze angst heeft. Jij bent de veilige baas waar hij altijd naar toe kan. Laat de hond tegen je aan staan als hij dat wilt, leg kalmerend een hand op zijn schouder. Doe niet overdreven: O ja, wat eng he, kom maar bij me enz. Als de hond bij je wilt zijn, prima, maar ga er niet heel veel extra aandacht aan geven. Als de hond wel voer aanpakt, kun je ook aan de slag gaan met; Knal = Kaas.

Zorg ervoor dat je op Oudejaarsdag (en evt de dagen ervoor) goed kijkt waar je je hond uitlaat. Laat je hond absoluut niet los in de woonwijken, als ze schrikken kunnen ze bijvoorbeeld onder een auto lopen. Ga lekker in het bos wandelen, hier hoor je wel knallen maar zijn ze verder weg. Zorg ervoor dat als je in de wijk loopt, je op rustige momenten naar buiten gaat met je hond. Rond 23.00 uur voor het laatst naar buiten en alleen als je hond wilt. Wil hij niet, dan ook niet dwingen.

Zorg dat je voor middernacht de gordijnen in huis gesloten hebt en zet muziek of de tv aan.  Zorg dat je iets voor je hond hebt wat hij geweldig vindt: een gevulde Kong, een doos met brokjes en wc-rolletjes die hij mag slopen. Maximale afleiding! Kijk evt op www.hersenwerkvoorhonden.nl voor ideeën.

Ga nooit naar een vuurwerktraining voor honden in een groep. Vuurwerktraining moet 1 op 1 gedaan worden omdat er bij een vuurwerktraining altijd wel een hond zit die het eng vindt. De kans dat andere honden het dan ook eng gaan vinden is groot en de instructeur kan in een groep nooit maatwerk leveren. Vuurwerktraining in een groep levert altijd een paar bange honden op, die voor de training niet bang waren.

Laat je hond niet alleen thuis. Als je ergens heen moet en de hond kan niet mee, zorg dan dat je hem tijdig onderbrengt in een goed hondenpension. Pensions liggen vaak wat verder buiten de bebouwde kom waardoor er meestal minder vuurwerk is. Overleg met je pension over de behoeftes van je hond en wat mogelijk is.

Is je hond echt heel bang (en kan hierdoor een gevaar zijn voor zichzelf of zijn omgeving) dan is naast training soms medicatie nodig. Schaf nooit zelf medicatie aan via internet oid. Doe dit altijd in overleg met een gedragstherapeut en een dierenarts. Sommige middelen zorgen ervoor dat indrukken juist nog sterker binnenkomen al lijkt de hond uiterlijk kalm, hierdoor worden de honden nog banger. Andere middelen zorgen ervoor dat de hond niet kan leren waardoor training geen zin heeft (en je volgend jaar dus overnieuw moet beginnen).

Heb je vragen of opmerkingen? Wil je overleggen hoe het in jouw situatie is? Bel of mail me.

januari 15, 2017

Honden en Vuurwerk

Het jaar zit er weer bijna op. Dat betekent dat het Nieuwjaarsfeest met het bijbehorende vuurwerk er ook aan zit te komen. Helaas is vuurwerk voor […]